Türkiye’de oldukça seyrek olan bebek sünneti son yıllarda ciddi bir ivme kazanarak popüler hale geldi. Bebeklik döneminde sünnet yapılan çocuklarda; ilk 1 yıl içinde herhangi bir nedenle hastaneye başvurma oranları sünnetsizlerden 6 kat daha azdır diyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zafer Dörtdoğan, “Ayrıca üriner enfeksiyon nedeniyle doktora başvurular istatistiksel olarak 10 kat azalmaktadır. Özellikle sünnet derisi darsa bunu zorlayarak açmaya çalışmak daha sonra ciddi darlıklara yol açabileceği için bu zorlamalardan kaçınmak ve gerekirse erken sünneti düşünmek mantıklı olacaktır” şeklinde konuştu.
“EN UYGUN ZAMAN İLK 3 AY”
Bilimsel araştırmalar da sünnetin en kolay uygulandığı ve atlatıldığı dönemin doğumun 1’inci ayından itibaren olan bebeklik dönemi olduğunu gösterdiğini vurgulayan Erdem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zafer Dörtdoğan, “Bunun da içerisinde ilk 3 ay en iyi, 3’üncü ay ile 6’ıncı ay arası orta ve 9’uncu aydan itibaren konforun azaldığı görülmektedir. Bu dönemde lokal sünnet (uygulama yapılacak bölgenin çevresinden uyuşturulması ile yapılacak sünnet işlemi) hem çocuk, hem aile, hem de cerrah için konforlu olacaktır. 2 yaşına kadar devam eden bu dönemde 9’uncu aydan itibaren sonra konforun azaldığı görülmektedir. Lokal anestezi ile sünnetin yapılabileceği ancak kişisel değişikliklerin yaşandığı 5 yaş sonrası ise ikinci dönemdir” diye konuştu.
“5 – 6 GÜN İÇİNDE İYİLEŞME OLUR”
Lokal anestezinin uzman ve tecrübeli ellerde yapıldığında zararı göz ardı edilecek kadar az olur diyen Dr. Dörtdoğan, “Ancak doğasında olan hafif kızarıklık, şişlik ve hafif morlukların da ek müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçtiği anestezi çeşididir” dedi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Zafer Dörtdoğan açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bebeklik döneminde yapılan klasik / standart cerrahi ya da gömülü veya eğriliği olan pipilerde yapılan estetik cerrahi sünnet işlemi sonrası; 5-6 gün içerisinde makro yani kaba iyileşme olmaktadır. Devamında ince-mikro iyileşme devam etmektedir. İlk gün kullanılan ağrı kesici fitil, krem ve iyileştirici başka bir krem kullanmanız pansumanına yetmektedir. Arkasından kapatılan bebek bezi avantajı ile normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ayrıca ameliyathanede kullandığımız kendiliğinden eriyebilen, allerjik olmayan yumuşak ve estetik dikişler en az iz ile iyileşmeye olanak vermektedir. Ancak yine de bebek bezinin kullanıldığı bebeklik dönemi sünnetinde; sünnetin doğasında olan sünnet sonrası yaşanabilecek hafif kızarıklık, ödem, morluklar, travmatik kanamaların, ciltte kabuklanmaların çok azaldığı, ileri yaş sünnetlerine göre bu gibi durumların onda bire düştüğü görülmektedir.”
“ESTETİK CERRAHİ SÜNNETLE TEDAVİ MÜMKÜN”
Gömülü penisin dışardan görülmeyen penis anlamında kullanıldığını ve bir hastalık olmadığını belirten Dr. Dörtdoğan, “Gömülü penis en basit olarak glans dokusu vücut yüzey çizgisinin altında kalan penis olarak tanımlanabilir. Sünnetsiz çocuklarda sünnet derisi dışta göründüğünden bu durum aile tarafından anlaşılmayabilir. Çocuk yatar pozisyondayken dışta sallanan sünnet derisini iki parmağınız arasında tuttuğunuzda; arada penis gövdesi yoksa bu durum gömülü penis olarak değerlendirilebilir. Tedavinin birinci adımı sünnettir. Özellikle bebeklikte erken teşhis ettiğimiz hastalarda Çözüm Sünneti = Estetik Cerrahi Sünnet dediğimiz özel teknikle sünnet yapıyoruz. Bu sünnetin özelliği içeriye çekilen penisin yuvasına yapışmasını önlemektedir” ifadelerini kullandı.
“CERRAHİ İŞLEMİN UNUTULMASINA FAYDA SAĞLIYOR”
Aile yanında, çocuğun uyanık olduğu, uygulama yapılacak bölgenin çevresinden uyuşturulması ile yapılacak sünnet işleminin lokal anestezi ile yapılan sünnet olduğunu belirten Dr. Dörtdoğan, “Bunun yanında çocuğa verilecek şurup ile uykuya meyilli olduğu, uygulama yapılacak bölgenin çevresinden uyuşturulması ile yapılacak sünnet işlemine de sedasyon ve lokal anestezi ile klasik sünnet diyoruz. Cerrahi işlem sürecinin unutulmasına da fayda sağlıyor. Uyanık ya da uykuya meyilli halde istenilen cerrahi sünnet işlemi yapılamayacak çocuklara genel anestezi uyguluyoruz. Yaşına göre açlık süresi ile bekletilmiş çocuğun, ameliyathanede maske ile gaz koklatılarak, sünnet işlemini gerçekleştiriyoruz. Cerrahi işlemlerin hepsi değişik derecelerde travmaya yol açar ancak lokal sünnet bebeklik döneminde belirgin travmaya yol açmaz” şeklinde konuştu.
“2 – 5 YAŞ ARASI SÜNNET PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇABİLİR”
Ailenin isteğine bağlı olmakla birlikte sünnet için önerilen yaş aralığının 1’inci ay ile 2 yaş arası ya da 5 yaştan sonra olduğunu belirten Çakmak Erdem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Zafer Dörtdoğan, “2-5 yaş arası çocuklarda sünnet nadir de olsa bir takım psikolojik sorunlara yol açabilir. İlerleyen yaşlarda gerek sünnet olan arkadaşlarından gerek çevresinden duyacağı hikâyelerle çocuk korkabilir, birtakım travmalara yol açabilir. Ancak bebeklikte yapılan işlemler hiçbir zaman hatırlanmayacak, travma sebebi olmayacaktır” dedi.