Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Uzm. Klinik Psikolog İlayda Sezen, kişinin hayatında beklenmedik bir şekilde gelişen; dehşet, kaygı ve panik yaratan süreçlerin, travmatik etkiye neden olabileceğini belirtiyor. Sezen, “Deprem felaketi ülkemizde toplumsal bir travmaya yol açtı. Deprem travmasından en çok depremi fiziksel olarak yaşayanlar ve yakınlarını kaybedenler etkilendi. Ancak deprem sadece fiziksel olarak depremi yaşayanları değil; haberler, sosyal medya yoluyla sürece tanık olan herkesi etkileyerek ikincil travmatik etkilere yol açtı. Depremin travmatik etkilerini en çok hisseden grupların başında ise, arama kurtarma ekipleri, sağlık çalışanları ve olay yerindeki görevliler yer alıyor” dedi.
Beykent Üniversitesi’nden Uzm. Klinik Psikolog İlayda Sezen, travmatik bir olaydan sonra, beynin bu durumla baş edebilme çabalarının bir sonucu olarak bazı psikolojik tepkiler yaşayabileceğini aktararak, “Deprem, ani ve beklenmedik şekilde yaşanan bir doğal afettir. Depremin ardından görülen psikolojik tepkiler, aşırı korku, çaresizlik, şok, duygularınızı hissedememe, tepkisizlik ve ağlayamama, üzüntü, isteksizlik, gerginlik, huzursuzluk, çabuk öfkelenme, konsantre olamama, deprem anını tekrar tekrar yaşıyor olma, geleceğe dönük olumsuz düşünceler, suçlu hissetme, uyku ve iştah sorunları, insanlarla konuşmaktan kaçınma, sürekli sosyal medyadan haberleri takip etme isteğinin yanı sıra çarpıntı, terleme, titreme gibi bedensel belirtiler de görülebilir” diye konuştu.
“PSİKOLOJİK İLK YARDIMIN ÖN KOŞULU, FİZİKSEL İLK YARDIMDIR”
Ruh sağlığı çalışanları olarak çok yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Sezen, şu ifadeleri kullandı:
“Hem deprem bölgelerinde hem de online olarak uzaktan yürütülecek psikososyal çalışmalar hızla yapılıyor. Akut dönemde psikoterapi değil; psikososyal müdahaleler içerisinde yer alan psikolojik ilk yardım tekniklerini kullanıyoruz. Psikolojik ilk yardımın ön koşulu, fiziksel ilk yardımdır. Yani; kişinin can güvenliği ve temel ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Psikolojik ilk yardım sırasında; kişiyi dinlemek, anlamak, duygusunu paylaşması konusunda alan açmak ve yanında olduğumuzu hissettirmek en önemli basamaklardır.”
“BİRLİK, BERABERLİK VE DAYANIŞMA ÖNEMLİ”
Bu süreçte birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemine vurgu yapan Sezen, “Depremin ardından görülen psikolojik tepkilerin birkaç hafta içerisinde azalmadığını, gündelik yaşantınızı etkilemeye başladığını düşünüyorsanız ve baş etmekte zorlanıyorsanız ruh sağlığı uzmanlarından destek alabilirsiniz. Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık Birimi olarak öğrencilerimize, personellerimize ve ailelerine yüz yüze ve online olarak destek olmak için hazırız” ifadelerini kullandı.
Psikolojik Danışmanlık Birimlerine üniversitenin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanan telefon numarası ve mail adresinden ulaşılabilineceği belirtildi.